Tuesday, June 12, 2012

sayonara jahilliah......mampukah aku???


Assalamualaikum ya antum dan antunna sekalian...

Syukur ke hadrat Illahi kerana dengan izinNya aku terbuka hati nak mencot-cet2 semula...




Kalau nak diikotkan hati yang malas ni  tak nak dah nk wat post baru ni....hehehe



 Dan sejujurnya aku terbuka hati nak wat post baru ni sebab baru je abis baca pasal sayonara jahiliah kat dalam majalah Jom isu no.3 (lau sape2 yang berminat ngan majalah ni boleh contact miss azwa-kalau kenal la...hehehe...promote..jangan x promote)



ni isu 02 tau...

 So ...hari ni aku nak cakap sikit pasal sayonara jahiliah....
Tau tak ape tu maksud sayonara??? kalau korang ni peminat cter jepun mesti tau mksudnye kan??hehehe

Tapi lau nak diikotkan perkataan sayonara ni sngat la basic...so budak2 tadika pon tau...huhuhu 

Sayonara ni maksudnye selamat tinggal....or lau sape yg ke mat salehan tu sayonara ni maksudnye say bye to dot3....



Jahililliah pulak mesti korang tau kan sebab kita dah belajo kat sekolah...
Siap masuk exam agi...lau tak tau tu pegi blajo tadika balik..ish3




Jahilliah ni dari segi bahasa mksudnye adalah bodoh/tak tau ape2...
Tapi bodoh/tak tau ape2 ni bukan merujuk kepada otak dorang...




Sebab lau nak diikotkan org yang kita kata jahil ni bijak kat dunia ni dan kadang2 lagi bijak dari kita

Tapi perkataan jahil ni merujuk kepada “keadaan ketika seseorang tidak peka dengan kewujudan fitrah hatinye, lalu menyembah berhala yang lantas menjadikan hatinye tercemar”( petikan dripd ‘lelaki tampan dan samseng habsyah’ – karya alwani ghazali)

So, sape2 yang sebelum ni anggap jahilliah ni x pandai dalam bab2 duniawi ni...tukar persepsi anda segera ye... :)

Dan lagi satu, jahilliah ni tak semestinye merujuk kepada orang bukan islam...

Ye la kan...lau kita sebut je jahil mesti kita fikir kafir...lau cakap kafir mesti terbayang jahil...

Helooo....orang islam pon ade kejahilannye tau...
What??!!!islam ade jugak yg jahil??means orang tu sembah berhala ke??!!

Sabo3....sat ni nak terang skit...dalam konteks orang islam yang jahil...dorng bukan sembah berhala...
Tapi dorang taksub dengan sesuatu yang lain dari Allah...lau kite fikir sembah berhala tu kan sama sebab taksub dengan sesuatu selain dari Allah..

So ape mende yang kita taksubkan sangat tu??jeng3 .....mende tu ialah perbuatan yang Allah tegah @ ape yang Allah tak suruh buat...

Contohnye...tengok movie..dengar lagu dan baca buku yang melalaikan, yang tak de kena mengena dengan agama kita dan Allah...







 
Means selain dari movie,lagu dan buku yang berunsurkan islam...yang lain tu semuanye jahilliah
Dan segala jahilliah itu dose terutamanye bagi seorang daie...

Astaghfirullah....kita mesti tak sangka sampai mcam tu sekali.....

Dan bagi diri aku yang agak sukar untuk mengikis semua bende2 jahilliah tu amat la rase berat beban di bahu bile baca pasal ni....sampai rase nak menangis sebab nak cakap susahnye nak buang...




Ye la kan...aku ni manusia biasa yang sangat tipis imannye....
Sampai satu saat ( 1 saat je ok ) aku terfikir lau gitu tak yah ajak orang wat baik la....

Tapi bile fikir2 balik bukan ke dakwah tu wajib...lau tak wat kena dipertangggungjawabkan kat akhirat kelak...

agipon takkan aku nak tengok orang lain tak tau matlamat hidup hanya kerana aku tak mampu buang sikap jahilliah tu

Nak2 agi dalam buku pon pernah cakap lau kita nak dakwah bile kita perfect sampai bila kita nak tunggu...
Sampai mati la gamaknye....

So aku pon istighfar balik....
Dan resolutionnye aku berazam untuk mengurangkan perbuatan jahilliah ini...insyaAllah..



Moga2 Allah mempermudahkan niat aku....Aminnn..
Wassalam...




1 comment:

  1. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!post baruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!suke3!!!!


    Amiiiinnnnnn~

    memang susah nak kikis jahiliyyah dalam diri kita ni...sangat sangat sangat la susah...kan3????

    sebab itu pentgnya kita cipta dan kita hdp dalam suasana yg mengamalkan islam yg sebenarnya...

    usrah misalnya...salah satu wadah untuk membetulkan aqidah kita...fikrah kita...and slowly get rid sifat jahiliyyah dalam diri kita...

    thanks asma atas peringatan ini...bila kita slg mengingatkan org lain..inshaAllah, Allah akan bantu kita untuk menjadi seperti apa yg kita ingatkan itu...

    ReplyDelete