Tuesday, June 12, 2012

sayonara jahilliah......mampukah aku???


Assalamualaikum ya antum dan antunna sekalian...

Syukur ke hadrat Illahi kerana dengan izinNya aku terbuka hati nak mencot-cet2 semula...




Kalau nak diikotkan hati yang malas ni  tak nak dah nk wat post baru ni....hehehe



 Dan sejujurnya aku terbuka hati nak wat post baru ni sebab baru je abis baca pasal sayonara jahiliah kat dalam majalah Jom isu no.3 (lau sape2 yang berminat ngan majalah ni boleh contact miss azwa-kalau kenal la...hehehe...promote..jangan x promote)



ni isu 02 tau...

 So ...hari ni aku nak cakap sikit pasal sayonara jahiliah....
Tau tak ape tu maksud sayonara??? kalau korang ni peminat cter jepun mesti tau mksudnye kan??hehehe

Tapi lau nak diikotkan perkataan sayonara ni sngat la basic...so budak2 tadika pon tau...huhuhu 

Sayonara ni maksudnye selamat tinggal....or lau sape yg ke mat salehan tu sayonara ni maksudnye say bye to dot3....



Jahililliah pulak mesti korang tau kan sebab kita dah belajo kat sekolah...
Siap masuk exam agi...lau tak tau tu pegi blajo tadika balik..ish3




Jahilliah ni dari segi bahasa mksudnye adalah bodoh/tak tau ape2...
Tapi bodoh/tak tau ape2 ni bukan merujuk kepada otak dorang...




Sebab lau nak diikotkan org yang kita kata jahil ni bijak kat dunia ni dan kadang2 lagi bijak dari kita

Tapi perkataan jahil ni merujuk kepada “keadaan ketika seseorang tidak peka dengan kewujudan fitrah hatinye, lalu menyembah berhala yang lantas menjadikan hatinye tercemar”( petikan dripd ‘lelaki tampan dan samseng habsyah’ – karya alwani ghazali)

So, sape2 yang sebelum ni anggap jahilliah ni x pandai dalam bab2 duniawi ni...tukar persepsi anda segera ye... :)

Dan lagi satu, jahilliah ni tak semestinye merujuk kepada orang bukan islam...

Ye la kan...lau kita sebut je jahil mesti kita fikir kafir...lau cakap kafir mesti terbayang jahil...

Helooo....orang islam pon ade kejahilannye tau...
What??!!!islam ade jugak yg jahil??means orang tu sembah berhala ke??!!

Sabo3....sat ni nak terang skit...dalam konteks orang islam yang jahil...dorng bukan sembah berhala...
Tapi dorang taksub dengan sesuatu yang lain dari Allah...lau kite fikir sembah berhala tu kan sama sebab taksub dengan sesuatu selain dari Allah..

So ape mende yang kita taksubkan sangat tu??jeng3 .....mende tu ialah perbuatan yang Allah tegah @ ape yang Allah tak suruh buat...

Contohnye...tengok movie..dengar lagu dan baca buku yang melalaikan, yang tak de kena mengena dengan agama kita dan Allah...







 
Means selain dari movie,lagu dan buku yang berunsurkan islam...yang lain tu semuanye jahilliah
Dan segala jahilliah itu dose terutamanye bagi seorang daie...

Astaghfirullah....kita mesti tak sangka sampai mcam tu sekali.....

Dan bagi diri aku yang agak sukar untuk mengikis semua bende2 jahilliah tu amat la rase berat beban di bahu bile baca pasal ni....sampai rase nak menangis sebab nak cakap susahnye nak buang...




Ye la kan...aku ni manusia biasa yang sangat tipis imannye....
Sampai satu saat ( 1 saat je ok ) aku terfikir lau gitu tak yah ajak orang wat baik la....

Tapi bile fikir2 balik bukan ke dakwah tu wajib...lau tak wat kena dipertangggungjawabkan kat akhirat kelak...

agipon takkan aku nak tengok orang lain tak tau matlamat hidup hanya kerana aku tak mampu buang sikap jahilliah tu

Nak2 agi dalam buku pon pernah cakap lau kita nak dakwah bile kita perfect sampai bila kita nak tunggu...
Sampai mati la gamaknye....

So aku pon istighfar balik....
Dan resolutionnye aku berazam untuk mengurangkan perbuatan jahilliah ini...insyaAllah..



Moga2 Allah mempermudahkan niat aku....Aminnn..
Wassalam...




Wednesday, January 18, 2012

end of semester 3......nak cakap pe ek???


Salam sume....

Lame btol aku tak update blog ni kan....
Bese la.... orang buzy exam...cam ni la gayanye...




Tapi ade je orang lain yang rajin update blog even buzy macam mana pon..
Contohnya macam ....tut...tut....hehehe....sape tu??
Biarlah rahsia yek...^_^

Anyway, skang ni aku happy sangat sebab exam dah abes..




Rase nikmat sangat2 sebab time study week n exam asyik menghadap nota jek..
Lau nak tengok cter pon skit2 je..tapi skang dh free....yepeeeee...




so bersyukur ye asma...hehehe....tapi kan suke pon suke jgak ...
result kuar tak tau macam mana ni..harap2 satu batch lulus la....insyaAllah...amin

La ni aku nak cter skit.....
Aritu kan aku ade dengar satu ceramah kat radio ikim...



Ceramah tu time tengahari sebelum solat jumaat....
Ustaz yang bagi ceramah tu cakap pasal tips nak masuk syurga...




Kan sebelum ni kite amatla sedia maklum yang lau kite nak msuk syurga kite kena solat,puasa,jangan wat maksiat....kesimpulannya amar makruf nahi mungkar la....

Tapi ustaz tu cakap amalan kite tu tak sepenting mana sebab lau nak masuk syurga sebab amalan kite amat la susah....

Kebanyakan yang masuk syurga adalah sebab rahmat @ syafaat Allah...




tapi oleh sebab kite tak tau nasib kite dats why la kite kena amar makruf nahi mungkar sebab maybe syafaat Allah tu datang sebab tu...kite tak tau kan...

Tapi ustaz tu cakap ade satu lagi cara yang insyaAllah mampu membawa kite ke syurga and kebanyakkan kite umat islam tak tahu pon benda ni....

Korang agak2 ape ea???

Sebab Ilmu yang kite amalkan ke??




Ke sebab akhlak terpuji??






Hehehe....suspen2...

Jawapannye ialah sebab mahabbah ( aku tak sure la mahabbah ke muhabbah tapi lebih kurang camtu la...sori ek korang..hehehe)

Ape itu mahabbah??

Mahabbah tu adalah rase kasih kite yang tak bertepi pada Nabi kite iaitu Nabi Muhammad SAW...




Ustaz tu cakap sape yang ade sikap mahabbah ni ade pintu masuk untukknya ke syurga...
Lepas tu ustaz cakap la evidence nak support statement ni....

Ustaz tu cakap, dulu ade satu tunggul kayu kat dalam masjid Nabawi la tak silap aku...


sekadar gambar hiasan....

Tunggul ni adalah tempat Rasulullah SAW bagi tazkirah and cakap pasal agama la kat sume orang especially sahabat2 baginda la....

Lepas tu sahabat2 ni cadang nak bina mimbar sebab tempat kat tunggul tu tak proper mana untuk Rasulullah bagi tazkirah ...





 Rasulullah setuju je.....

Pastu keesokkan harinye time mimbar tu dah siap Rasullulah SAW pergi ke mimbar yang sahabat2 bina tu nak bagi tazkirah and tak guna la tunggul kayu yang baginda guna untuk bagi tazkirah sebelum ni....

Bile je baginda sampai kat mimbar tu terus tunggul kayu tu nangis teresak2 dengan suara yang kuat sebab Rasulullah dah jauh dari dia....




Nak cakap betapa sedihnye pokok tu sampai semua sahabat2 pon nangis same2....
Lepas tu Rasullah pon pergi kat tunggul tu pujuk suh jangan nangis lagi....

Baru la tunggul tu tak nangis....
lepas tu baginda tanye tunggul tu sama ada nak hidup balik kat ladang asal dia atau nak ke syurga sebab baginda kesian dengan keadaan tunggul tu...

Tunggul tu cakap dia nak masuk ke syurga sebab lau dia hidup kat ladang asal dia mesti dia lagi jauh dari Rasulullah..

Lau duk syurga, nanti Rasulullah wafat dia pasti akan jumpe Rasulullah SAW...
Sampai gitu sekali tunggul kayu tu sayang kat Rasulullah....



And kite ni adakah rase sayang kite ni tak setanding atau kurang dari tunggul kayu tu...
Tu tunggul kayu sahabat2 sekalian....bukan manusia...

And kalau manusia apatah lagi kan ...
Rase sayang tu mesti la lebih lagi sebab kite ni sebaik2 makhluk...




And lau kite tengok sebabkan rase sayang tunggul tu kat Rasulullah SAW tunggul kayu yang bukan ahlul Jannah tu dapat masuk syurga....

Sedangkan kite, manusia yang memang dari golongan ahli syurga ni patot rase rendah diri kat tunggul kayu tu.....

And lupe nak cakap yang sahabat ade tanye Rasulullah nape pujuk tunggul tu and Rasullulah gitau yang lau baginda tak pujuk tunggul tu pasti tunggul tu akan menangis sampai kiamat...

MasyaAllah...sampai begitu sekali perasaan kasih tunggul tu pada Rasulullah....





So harapnye kite sebagai umat Rasulullah ni sentiasa la ingat kat kat Rasul....

Ye la kan..Kalau Rasulullah ingat kite sampai mati takkan la kite tak boleh nak ingat Rasul dalam keadaan senang lenang ni..

Korang tak lupe kan sebelum baginda wafat baginda sebut umatku 3 kali nak cakapnye Nabi tak pernah lupe pon kite even sesaat..

So antara cara nak ingat Nabi adalah dengan banyak2kan selawat....
Tak susah pon...selawat je....




Ustaz tu cakap lau sahabat tengok kite umat akhir zaman mesti dorang pelik sebab kite ni selawat kat Nabi tak sampai pon 100 kali....




So renung2kan ye.....
Peringatan ni bukan sahaja untuk sahabat2 sekalian tapi juga untuk dari saya....

Kepada sesiapa yang bace post ni gitau la sahabat2 lain ye...
Ingat...sampaikan walau sepotong ayat...

Salam sayang dari saya...

asmachubby  ^_^

wassalam

p/s: sorry papa lambat post....jangan marah...hehehe