Friday, October 21, 2011

tegurlah dengan berhikmah

salam sume.........

lame kan aku tak wat post baru.....

malas ekpon........


 hehehe......

tapi disebabkan oleh hari ni aku boring sangat coz tak de mnde nak wat ( sebab exam dah abes..yeah.....tapi exam module je la....huhuhu ) aku pon nak wat la post skit....

lau korang tengok kat tittle post aku ni mesti korang dah boleh agak kan ape yang aku nak membebel kat blog aku kali ni....

hari ni aku akan bercerita skit pasal cara nak menegur......


nape tibe2 aku citer pasal tegur-menegur ni?

actually, untuk pengetahuan korang dah lame aku nak wat pasal ni coz aku tengok semakin lame semakin hilang adab menegur ni dalam diri masyarakat kita sekarang

seperti yang kita tau lau kita nak tegur orang tu kita boleh guna 3 cara iaitu :

1) perbuatan,

jika tidak mampu

2) perkataan,

jika tidak mampu

3) hati

yang mana menegur dengan hati tu adalah selemah2 iman......

tapi dalam 3 cara ni menegur dengan perkataan la yang biasa la kita guna especially bila nak tegur kawan kita.....

tapi betul ke cara kita tegur kawan kita tu???

ape yang aku tengok dalam masa sekarang la bila kita nak tegur kawan kita tu direct betul.....main redah je....

especially time zaman teknologi ni

aku specific la kat cini....


macam dalam facebook ( aku x de fb tapi aku tau pe yang ade kat c2 )




lau nak tegur tu main direct je kat wall fb tu....


takkan la korang tak fikir yang teguran korang kepada orang yang korang nak tegur tu orang lain yang takde kena mengena pon boleh tengok

nak2 bile orang luar ni siap wat like agi...

bile dah open tu mesti la mengaibkan orang yang ditegur tu especially bile tegur tentang perkara yang memalukan

korang tak fikir ke perasaan orang tu??

mesti la dia malu  n sedih kan....

 jadi bila korang tegur macam tu bukan je niat korang yang nak dorang berubah tak sampai...

malah yang lebih buruk lagi korang akan menyebabkan orang tu akan jadi menyampah n hubungan korang akan jadi renggang......


bukan aku nak cakap kat sini yang korang langsung tak boleh tegur kat fb tu ...tapi lau nak tegur tu tegur la dengan cara yang berhemah ...

macam guna inbox message ke or melalui chatting....

tak la mengaibkan orang tu kan coz islam sendiri menyuruh kita menegur secara berhikmah



kesimpulannya amalan tegur-menegur ni sangat la penting dalam community ni especially pada zaman sekarang yang mana maksiat banyak la sangat2....

tapi menegur tu mesti la dengan cara yang betul sebab setiap perkara yang baik tapi dilaksanakan dengan cara yang salah....maka salah la perbuatan kita tu....

so setakat tu je la yang aku mampu nasihat untuk hari ni......

sesungguhnya nasihat ni bukan untuk point sape2 tapi untuk peringatan kita bersama

wassalam.......


33 comments:

  1. betul...saya sokong...harap kita semua dpt memastikan cara kita selari dgn niat baik kita...wallahualam....alhamdulillah, aku juga xde Facebook....

    ReplyDelete
  2. huhu,..ceh! iman first pengomen..ambik tahta aku nampak...

    k...mekaseh atas nasihat tu...

    teh tarek satu!!!!

    ReplyDelete
  3. iyakah??

    ko org pertama cakap aku kelakar...

    huhu...

    tapi mung lg kelakar..hahaha

    ReplyDelete
  4. ye ke???...

    aku kelakar ke ayub??

    ReplyDelete
  5. sangt2 kelakar la asma mung ni sebenarnya...

    x ada orang cakap kah??hehehe

    anyway..its ok...natural...huhu

    ReplyDelete
  6. hehehe...ye ke??

    tapi ade la aritu syamim ckp aku kelakar...

    tapi aku rase cam bese je...

    x tau la plak btol2 kelakar....

    hehehe

    ReplyDelete
  7. haaaa....betul r tu..huhu..

    exam cam ne??? ok??

    ReplyDelete
  8. exam???

    huhuhu....

    susah la la....

    mcq ngan esei dua2 x ok...

    ReplyDelete
  9. yo la tu..x caye...

    mung kang sep bijok...

    x macam aku....

    sep mepeh sokmo dlm exam...

    ReplyDelete
  10. ye la....

    aku ckp btol...

    x kn nk tipu plop...

    mg tu bkn dop bjak ayub...

    tapi kurang bace je....

    lau dop sep star la mg...

    hehehe

    ReplyDelete
  11. haha...yahu2 je aku kurg bace...

    sape kabor ke mung...

    ReplyDelete
  12. aku tau la...

    aku skodeng dari jauh...

    hahaha...gurau je la

    ReplyDelete
  13. hahaha...

    asma, mung minat kucing kan?

    ni ada blog[http://kakimotong.blogspot.com/2011/09/kerana-hero-kita-di-sini.html]...

    mung boleh baca kisah kucing yg kena potong kaki dia...

    nak nanges aku baca...

    naseb baca abg tu baek hati....

    semoga Allah berikan rahmat pada abang tu...

    ReplyDelete
  14. a'ah....kebetulan btol...

    tadi pon aku tgk cter sal kucing tu kat mastika..

    anyway..thanx 4 da info

    ReplyDelete
  15. aku ambek dari mastika la...

    perasan di 7E...huhu

    tergamak ada orang buat kucing camtu...

    adik aku yg umur 9 tahun tu pun nanges moody berminggu2 siap nanges segala bagai kucing dia mati....

    sodeh...ye la..siap kena peluk kucing dia baru bleh tidur...

    pergi sekolah cium "koko"...balik sekolah kena cari dia punya "koko" dulu....

    memang rasa kehilangan la....aku pun sama...

    ReplyDelete
  16. ye ke?

    mg satu family mmg suke kucing ek??

    tapi sweet btol adik mg....

    ReplyDelete
  17. yup...satu famili aku memang berahi ngan kucing...

    adik aku bongsu tu...memang penyayang la ngan kucing...

    dia la yg selalu wi kucing makan apa semua...

    aku tukang mandi je...

    sekali seminggu..huhuhu

    ReplyDelete
  18. hahaha....

    mg tukang mandi ke??

    sesuai la ngan mg tu....hehehe

    gurau je....

    adik mg tu laki ke perempuan??

    ReplyDelete
  19. ceh, bermadu asrama pulak korunk erk...
    so sweet...
    ni jelez ni...
    len kali, kita compete la ayub...
    sape cepat comment dulu...
    hurm, asma punye post sebulan sekali baru nk hupdate...
    terbaik la...
    wei, aku xsuka kucing...
    hahahaha....

    ReplyDelete
  20. ape tu bermadu asrama???

    hahahaha......

    ade2 je iman nih....

    ckp sal kucing pon 'bermadu asrama ke'??

    anyway ko tak ske kucing ke iman??

    x pe2....6t aku letak kucing duk sebelah ko..

    hahahaha

    ReplyDelete
  21. kucing dijadikan topeng utk berselindung...
    dah basi la taktik korunk...hahaha

    aku suka dari jauh je la...dari dekat, bese2 je la..

    tp aku rasa, kalo mung letak kucing sebelah aku, aku rasa kucing tu yg lari ketakutan sambil terkencing-kencing....

    ReplyDelete
  22. ish iman ni....

    aku ckp btol la..

    agipon ko kan tau yg ayub ske pempuan tdung labuh ...

    so jgn wat gosip agi naa...

    ReplyDelete
  23. haha....

    wahhh...asma..tahu2 eh...huhu

    so, asma kena la pakai tudung labuh..huhu

    ReplyDelete
  24. hahaha....

    emmm...x tau la...

    bile la tu agaknye....

    ala ayub kat u kite ni kan berlmbak...

    mg plih je...hehehe

    ReplyDelete
  25. haish! boleh maen plih2 plak dia.

    huhu..nak tggu asma kawen baru ambe kawen..

    hehe.. =)

    ReplyDelete
  26. hahahaha...

    asal nak 2gu aku kawen dlu plop???

    x de maknanya.....

    anyway,asal mg wat muka nangis kat shoutmix box tu???

    ReplyDelete
  27. huhu...

    saja je wat muka nangis...

    macam mung la suka wat mata naek kt atas...

    huhu

    ReplyDelete
  28. hehehe...

    ye ke???

    x de mksud lain??

    ReplyDelete
  29. maksud laen?

    mung ni faham maksud laen ke?

    haish! ada2 je la...

    ReplyDelete