Friday, October 21, 2011

tegurlah dengan berhikmah

salam sume.........

lame kan aku tak wat post baru.....

malas ekpon........


 hehehe......

tapi disebabkan oleh hari ni aku boring sangat coz tak de mnde nak wat ( sebab exam dah abes..yeah.....tapi exam module je la....huhuhu ) aku pon nak wat la post skit....

lau korang tengok kat tittle post aku ni mesti korang dah boleh agak kan ape yang aku nak membebel kat blog aku kali ni....

hari ni aku akan bercerita skit pasal cara nak menegur......


nape tibe2 aku citer pasal tegur-menegur ni?

actually, untuk pengetahuan korang dah lame aku nak wat pasal ni coz aku tengok semakin lame semakin hilang adab menegur ni dalam diri masyarakat kita sekarang

seperti yang kita tau lau kita nak tegur orang tu kita boleh guna 3 cara iaitu :

1) perbuatan,

jika tidak mampu

2) perkataan,

jika tidak mampu

3) hati

yang mana menegur dengan hati tu adalah selemah2 iman......

tapi dalam 3 cara ni menegur dengan perkataan la yang biasa la kita guna especially bila nak tegur kawan kita.....

tapi betul ke cara kita tegur kawan kita tu???

ape yang aku tengok dalam masa sekarang la bila kita nak tegur kawan kita tu direct betul.....main redah je....

especially time zaman teknologi ni

aku specific la kat cini....


macam dalam facebook ( aku x de fb tapi aku tau pe yang ade kat c2 )




lau nak tegur tu main direct je kat wall fb tu....


takkan la korang tak fikir yang teguran korang kepada orang yang korang nak tegur tu orang lain yang takde kena mengena pon boleh tengok

nak2 bile orang luar ni siap wat like agi...

bile dah open tu mesti la mengaibkan orang yang ditegur tu especially bile tegur tentang perkara yang memalukan

korang tak fikir ke perasaan orang tu??

mesti la dia malu  n sedih kan....

 jadi bila korang tegur macam tu bukan je niat korang yang nak dorang berubah tak sampai...

malah yang lebih buruk lagi korang akan menyebabkan orang tu akan jadi menyampah n hubungan korang akan jadi renggang......


bukan aku nak cakap kat sini yang korang langsung tak boleh tegur kat fb tu ...tapi lau nak tegur tu tegur la dengan cara yang berhemah ...

macam guna inbox message ke or melalui chatting....

tak la mengaibkan orang tu kan coz islam sendiri menyuruh kita menegur secara berhikmah



kesimpulannya amalan tegur-menegur ni sangat la penting dalam community ni especially pada zaman sekarang yang mana maksiat banyak la sangat2....

tapi menegur tu mesti la dengan cara yang betul sebab setiap perkara yang baik tapi dilaksanakan dengan cara yang salah....maka salah la perbuatan kita tu....

so setakat tu je la yang aku mampu nasihat untuk hari ni......

sesungguhnya nasihat ni bukan untuk point sape2 tapi untuk peringatan kita bersama

wassalam.......