Monday, April 25, 2011

syahadatul haq........

Salam sume.........
Hehehe....... lame betol aku tak update blog kan....
Bukan pe...aku buzy sangat...macam2 keje......esok aku ade exam subjek uni ...study tak abes agi..
Tapi oleh sebab mengenangkan nasib blog aku yang tak ‘terbela’....aku pon merajinkanla update blog ni...huhuu
Ingat tak janji aku???......hah?..tak ingat?? Kan dah cakap kat post sebelom ni yang aku nak cter pasal usrah yang aku pegi sebelom ni....ish, korang ni...tu la aku cakap jangan minum air yang ade semut berenang ,korang degil....kan dah nyanyuk sebelom waktunye...kihkihkih..grau je....
air ni ke korang minum..ish3..manyaknye semot
k....aku tak nak melalut dah....
berbalik kepada tujuan aku...kali ni aku nak cter sal usrah yang aku pegi hari
jumaat......bukan hari jumaat baru2 ni tau......tapi hari jumaat sebelom ari jumaat baru2

ni....kehkehkeh...faham tak ni????....hehehehe....lau tak faham buat2 la faham....aku da malas nak terang panjang2....huhu

usrah yang aku join ni bertajuk syahadatul haq...taukah ande2 sume apekah itu syahadatul haq???

Syahadatul ni maksudnya penyaksian n haq tu maksudnya kebenaran......kalau gabungkan ialah penyaksian kepada kebenaran...

Mesti korang tertanye2 kan amende penyaksian kepada kebenaran ni???kebenaran pe yang korang dah saksikan??haaaaa.....suspen2....

Samada korang sedar atau tak....syahadah(aku naik saksi tiada tuhan selain ALLAH dan Nabi Muhammad pesuruh ALLAH) yang kita selalu ucap mase solat tu menunjukkan kita dah menjadi saksi kepada Nabi Muhammad bahawa Nabi Muhammad ni dah menyampaikan kebenaran kepada umat manusia.....

so Nabi Muhammad dah terlepas la dari tanggungjawab dia sebab Nabi dah menyampaikan ape yang dah dia terima dari ALLAH...

Tapi kita macam mana???

Adakah kita dah sampaikan kepada orang bukan islam ape yang diberitau oleh Nabi Muhammad??? ...means tentang islam la....lau kita tak beritau agi agak2 bila tu kita nak beritahu??esok??lusa??minggu depan ??atau kita langsung tak terdetik nak sampaikan islam ni kat orang bukan islam...


Ingat ye rakan2 sekalian(n kepada diri saya sendiri) kalau kita tak menyampaikan kebenaran ni kepada orang lain, nanti di akhirat kelak bila orang kafir ni ditanya oleh ALLAH kenapa dorang tak masuk islam n buat ape yang disuruh ALLAH dorang akan cari alasan dengan menyalahkan kita sebab kita tak bagitau dorang pasal islam.....

ALLAH akan tanye kita betol @ tak....n kalau betol kita tak bagitau kat dorang ni kita boleh dihumbankan bersama2 dengan dorang ke dalam api neraka ....

haaa...macam kita ni kambing hitam bagi orang kafir la...so macam mana?? cepat2 la berdakwah supaya 6t kita akan ade saksi yang boleh mengesahkan yang kita ni dah menyampaikan kebenaran.......

K la korang.....aku nak study plop ni...karang tak boleh jawab soklan mati le aku...moga2 esok ku dapat jawab exam dengan jayanya....InsyaAllah....
Wassalam......

P/s: 6t nak wat post sal usrah ag...hehehe...yang baru2 ni punye



17 comments:

  1. asma...remove la verification kt comment mu ni...malas la nk verify2 ni,...hehe..

    pendek nyer post..x puas ati tol....

    hehe..k..trima kaseh....usrah kitorg x buat lg
    shahadatul haq ni...bila la agak nya...

    **atas tu gelas asma ke....ish3.....
    x basuh gelas rupanya...cam na ni nk kawen..
    hahaha

    ReplyDelete
  2. eleh...blog mg pon 3 kali 8 blog aku ok...pon ade verify2 ni...so mg pon remove skali..hehehe
    tapi camne nak buang ek??aku tak tau ler....

    ala ayub....post ni pon aku dah spent banyak mase tau....x pe2...6t aku wat agi bile free ..

    mg pon share la pasal usrah geng laki plak...kita share2...kan sharing is caring hehehe

    **helo...tu bukan ke gelas yang mg punye....wat2 tak ingat plop...tu la..
    ske sangat minum ayak ade semot..kihkihkih

    ReplyDelete
  3. aku dah buang dah...

    mung g kat setting, then tekan comments...
    pastu tekan la no kt verification..abes...

    insyaallah...eden akan kongsikan apa yg
    eden dapt kt usrah....

    x de kaitan ngan ingat x ingat k...
    mana aku tau gelas mung gane...
    wat x ingat plop deh...makan agi semut api..
    kwang3...

    ReplyDelete
  4. dah buang dah...hehehe..thanks ayub..

    anyway...bile aku akan semot api nye...>_<

    ReplyDelete
  5. setiap ari...

    dah3....study...

    gud lak esok...

    (n_n)

    ReplyDelete
  6. wat?stiap ari?

    huwaa....smpainye ati.....

    ye la2....tgh study le ni..

    gud luck to u too...

    **mane haikal ni??teropong sat...o_o

    ReplyDelete
  7. maap deh asma..

    terpaksa block kawan nyer blog...

    coz ada anasir luar yg menerjah
    blog kawan..

    terpaksa sembunyikan diri seketika..

    kui3...gana exam..ok???

    ReplyDelete
  8. owh,x pe2...
    nasib baik habak awal2...baru je nak mogok tdik...hehehe

    exam???eeemmm....boleh la...Alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. eh3...lupe lak nak tanye...
    ayub plak mcm mana exam bi ngan aa??

    ReplyDelete
  10. aa tadi buleh jah jawab...

    bi plak x tau nk komen apa...

    redha je lah....

    ReplyDelete
  11. same la kite....

    ye la kan bi subjektif n aa objektif..

    of course la objktif lbih senang drpd subjektif..

    well, kita same2la doa supaya dapat result yg bagus...

    ReplyDelete
  12. hehehe....ade owg dah rindu saya ker? hehhee....saya sibok la rakan2...
    tugas sebagai photographer ni membataskan waktu yg ade...
    saya di UK sehat2 aje...
    cmner owg M'sia??
    nantikan kepulangan rakanmu...
    yg nun jauh di maidam,Utara Kolej(UK)..hehhe...
    jugak x lupa buat isteri tercinta yg berada disamping suami tercita..
    buat adinda yg sentiasa bersama kekanda...
    buat Ehem2..yg entah wujudnya ntah bila..keh2...
    Ntah ape yg ak ngarut ni...ni smua pasal File yg hilang ntah dimana...huhu..moga dapat blik..huhu...insyaAllah..
    sampai sni saja..moga kita dapat ketemu lagi rakan2...
    Selamat menjalani peperiksaan...hehehe...
    p/s:
    post kali saja nak wat gempak skit..hehehe...jgn marah tuan blog...kepada Encik Cinta...meh la kita stdy yer..cukup2 la ngan mihrab cinta..hehe

    ReplyDelete
  13. amende la yang ko membebel panjang2 dalam blog aku ni haikal oooiih........

    relax k.......6t esok aku gitau nasib fail ko tu...

    p/s: apasal satu comment tuh ko delete???
    ade pape ke???.....

    ReplyDelete
  14. terkomen lebih?????
    ke tersalah komen???hehehehe

    ReplyDelete
  15. hish..mne blh tersalah komen pulak..mu ni...
    K rakan2..saya terpaksa berhibernisasi dulu..
    exam lgi 2 mnggu...moga kta ketemu lgi...
    btwy file ak cmner??? huhu

    ReplyDelete
  16. eleh, mana le tau encik haikal kan.....
    k.....pergi la berhibernisasi tu......

    anyway fail ko tu kwn aku x jmpa la....
    tapi dy cakap dy akan try cari ag.....
    sabar ek.....

    ReplyDelete