Sunday, April 3, 2011

aku,kem dan nightwalk

salam sume.....
hehehe...da lame x wat post ni...
bkn pe...aritu sibok ngan eom.....so,x de masa nk lyn blog ni...
skang aku da free...so..bley la buang mase skit.hehehe
n pada mmber2 aku yg trsyg yg asyik tnye ble nk wat post bru ni..ha...ni aku da wat...so,jgn bising lagi...6t aku sekeh sorang2 kn bru tau...hahahaha....
post kali ni aku x wat sal usrah kot...coz bak kate mujib(ni aku ltak dh nama mg dlm post aku...puas ati??hahaha) wat la cter yg kontroversi skit....ske ati dy je..mujib....kurangkn kontroversi tingkatkn prestasi ok.....

k.....ari sabtu baru2 ni aku dan classmate yang laen ade terlibat dengan kem kebolehpasaran graduan....so,untuk post kali nih nak cter la skit pasal kem ni.....

 kitaorang start pergi kem ari khamis lepas kelas akidah....mula2 tu ingatkan ade 2 buah bas disediakan untuk amek kitaorang....last2 sebuah bas je yang ade.....tension betol...dah la combine skali dengan beberapa orang budak course laen....kitaorang 52 orang(sebab tehah dah pergi kem tu) yang sure2 tak muat untuk satu bas lagila tak muat....tapi bak kata faci kem tu bersyukur la ade bas....kalau tak jalan kaki la...(lau kena jalan kaki awal2 aku angkat kaki blah...hehehe)....tapi imposibble la jalan kaki kan..hiperbola tuhhh...

kem ni dibuat kat belukar bukit,kuala berang,terenggganu....jauh...(dekat 2 jam je tapi pendalaman sangat2...)



pintu gerbang kem belukar bukit, k.berang.....gmbar amek siang hari pon nampak cam seram...hehehe
on da way nak sampai kem tu suspen gila sebab jalan dy dah la sempit...sunyi pulak tuh...nak2 kitaorang yang sampai bile dah malam..
masing2 kat dalam bas dah cuak....sume tengok kat depan...tiba2 plak ade musang melintas...apalagi..menjerit la dak perempuan ni...hahahaha...mula2 rase terkejut tapi lepas tu rase lawak la plak...musang je kot(jangan marah ^_^)....hehehe

bile dah sampai kat kawasan belukar bukit,kitaorang kena jalan kaki skit sebab bas tak boleh nak masuk dah....
dah la gelap....lgi takut bile pak cik kat situ cakap jangan sentuh pagar kat tepi sebab pagar tu pagar elektrik...ingat ke pagar tu dekat la kat tepi tu....tapi rupa2nya jauh...wat suspen je..

sampai kat kem kitaorang sental makanan dulu sebab lapor giler....time tu kesian kat certain member ni sebab tak cukup nasi n lauk..aku rasa mungkin sebab faci ingat tak ramai mana kot yang datang sebab tu nasi dorang sedia sikit jer.cian kat diorang yang tak cukup makanan ..dah la masing2 dah penat+lapar mase dalam bas..sampai kat kem makanan plak tak cukup...tapi aku "suspect" la kat diorang sebab still mampu bersabar...cayalah korang...tapi hikmahnya nampak la 'ikatan prsahabatan' tu kuat coz bile ade mmber yang tak cukup nasi mmber2 lain share makanan dorang.....sweet kan???

k..lepas kitaorang makan aktiviti program tu pon terus bermula....malam tu ade ceramah oleh encik termizi...ceramah dy lbih kurang cam ceramah yang dy bagi sebelom ni..so slalu kena kantoi dengan kitaorang la...(cian encik termizi) tapi..tak kesahla sebab ceramah dy je mampu buat mata kitaorang remain open sampai slot tuk ceramah tu abes....

hari yang seterusnya banyak ldk...tapi aku tak nak cter la pasal ldk sebab aktiviti dy cam bese la....berkenalan...discuss tu...discuss ni...


member group aku tengah wat presentation
yang aku nak share sangat2 dengan korang ni pasal nightwalk yang dibuat lepas qiammullai lebih kurang pukul 2 setengah pagi camtu la pada hari yang seterusnya....best giler walaupon pada mulanya aku takut la jugak...

 setiap orang malam tu ade nombor masing2 sebagai pengenalan diri....
aku nombor 77...agak jauh ke belakang la...nak menunggu turn tu lame giler......kan aku cakap tadi nightwalk tu start dalam kol 2 lebih gitu kot (aku tak sure gak sebenarnya), tapi turn aku sampai kat pukol 4 lebih....lame giler....rasa mengantok+tension+nak makan orang sume ade....tapi bile je sampai turn aku kecut perut weh.....dah la time tu dengar ade budak pempuan menjerit...elok2 je bile nak sampai turn aku dy menjerit...padahal sebelom tu tak dengar pon ade orang menjert...(geram tol tau)


bile sampai turn aku,aku yang dah start nak pengsan tapi buat ala2 berani nih pergi la kat first faci yang in charge untuk pintu masuk hutan tu.dy bagik panduan nak masuk hutan tu...banyakkan berzikir,jangan lepas tali yang menunjuk arah n laen2 la...tapi yang tak boleh blahnya bile dy cakap pasal kawasan perkuburan dengan nada suara zainal abidin,pengacara misteri nusantara tu (tak sure nama pengacara tu sebenarnya tapi hentam je la)..seram giler...nak2 bile aku terbayang kawasan kubur tu....hehehehe

tapi aku cuba kuatkan diri aku dan ingat ALLAH je time tu.....matlamat aku mase nightwalk tu ialah jalan cepat2 supaya cepat sampai....aku jalan la laju2 ala2 gerak komandor...tapi aku sempat gak pikir time jalan tu...lau tiba2 ade binatang cam ular ke khinzir ke tersengeh depan aku ( hutan tu banyak je binatang sebab tu faci pasang mercun nak halau binatang2 ni) ...aku nak wat pe agaknya???tak dapat aku bayangkan...tapi alhamdulillah.nasib baik tak de....hehehe

kan tadik aku cakap aku jalan laju2...so aku sempat la kejar fifi yang no 76 ni....mula2 takut gak nak tegur fifi sebab takot lau aku tegur skali bukan dy betol2(means smething bukan manusia la) matilah aku kat situ...tapi nasib baik fifi sebot nama aku dulu....betol la fifi tu...fuhhh...selamat...

lepas jumpa fifi,aku pn jalan kedek2 dengan dy...banyak giler halangan....akar kayu la...batang pokok la....daun la....last skali nak sampai checkpoint pertama fifi suruh jarakkan skit.so, aku kena jalan lmbat sikit...takot 6t kantoi jalan berdua....tapi aku kejar jugak dy sebab aku takut...last skali kena separate jugak kat checkpoint tu.. means fifi pergi dulu n aku stay...sementara tunggu fifi jalan untuk pergi ke checkpoint sterusnya aku sempat lagi wat ice breaking dengan faci yang jaga checkpoint tu....hahaha...kelakar btol...sempat2 je aku ni....

lepas tu,aku cakap la kat faci tu banyak kali jugak la aku nak terjatuh....so,faci tu suluh la lampu sikit bile turn aku nak pergi checkpoint kedua da sampai....takot aku jatuh...tapi lepas jauh skit dari faci tu aku terus jatuh sebab aku jalan laju sangat.cara aku jatuh yang first tu cam bese je sebab macam terjelepok je...tapi lepas tu aku jatuh lagi...yang  ni dasyat sebab aku jatuh gaya mengiring punye....fuhhh...hebat giler...renang pon tak de gaya mengiring tau...hehehe

tapi oleh sebab aku ni cekal la jugak(hehehe),aku cepat2 bangun n teruskan perjalanan.....tapi aku sempat je tengok kiri kanan takot ade faci nampak aku jatuh.....lau dorang nampak malu la aku thap petala kelapan...tpi nasib baik tak de...hehehe...

lepas tu aku pon sampai kat checkpoint no 2....kat situ kena tunggu turn gak.....aku sempat la gitau faci kat situ yang aku jatuh tdik....faci tu gelak2 je.....nak lagi bile aku cakap tahap aku jatuh tu lebih teruk dari tahap nangka busuk jatuh...hehehe....
kan kat checkpoint 2 tu ade jalan kat belakang...faci kat situ ade ke suruh(sekadar gurauan sebenarnya) aku guna jalan tu sebab dorang kate aku pakat ngan fifi sebab time aku sampai kat checkpoint 2 tu lebih kurang fifi jek.so.aku kena guna jalan laen dari yang jalan fifi guna...kurang asam betol pakcik tu....

untuk cabaran seterusnya aku kena jalan berpandukan cahaya merah yang diletakkan kat pokok tertentu tanpa tali dah...means kita kena fokus la...so,pakcik faci tu nak beri gambaran kat aku ape yang akan jadik dengan cahaya tu kalau kita bergerak ke arah salah....so.dy suruh aku langkah ke kanan 3 langah sambil tengok cahaya merah tu.....tapi oleh sebab otak aku kurang bateri time tu aku pegi tengok cahaya lampu checkpoint pertama yang kat bawah skit tu...lau diikutkan cahaya merah tu nampak samar2 n cahaya lampu kat checkpoint 1 makin terang lau aku langkah ke kanan....so,bile pakcik faci tanye aku nampak ke tak 'cahaya tu' aku sepatutnya jawab tak nampak mana tapi aku dengan yakinnya awab nampak sebab salah tengok lampu...ekekeke....teruk betol aku ni...last2 tu baru aku sedar aku salah tengok lampu....

lepas kena testing dengan faci aku pon menonong je ke depan berpandukan cahaya tu sampai la aku ternampak 3 lembaga ni....aku wat tak kesah je....tapi tiba2 plak ade 1 pocong sergah aku...aku pon menjerit la....bukan sebab takot tapi sebab terkejut....oleh sebab terkejut sangat aku pon mengomel kat pocong tu (aku tau tu faci)...aku cakap la kat p0cong tu aku da la mengantok ni,tak de mood nak maen2 coz tension...tapi pocong tu still ikot aku...bile aku sergah pocong tu terus dy pergi balik tempat asal dy..hahaha...cian plak faci...tapi aku bukan sergah sangat pon juz cakap kat pakcik tu jangan kacau aku.tu je....lepas pocong tu aku jalan teros n sampai kat tapak kem...

k..tu je la aku mampu cter....da ngantok ni.....sayonara...^_^


keluarga bahagia budak2 medic tahun 1 kat depan pintu gerbang....sebut tiga sume ^_^
dekat sungai bawah kem.....sedetik bersama sebelum balik....

p/s:thanks to ayob coz jdik follower setia....hehehe



 

16 comments:

  1. cehh...sama2...
    nanti tggu post baru plak eh...
    ni nak tye soalan kontroversi..
    ada jumpa ustaz yg berkenan d hati blom???hehehe...

    ReplyDelete
  2. ustaz yg berkenan di hati????
    ade........tpi brkenan je la...
    hehehehhe

    ReplyDelete
  3. hehehe...asma o asma...
    sapa lah gerangan org yg beruntung tu ye...huhu...Dr.Cinta pun ada jgak...huhu...comel sgt ustazah tu...tp, Dr.Cinta x minat sgt ngan ustazah ni...Dr.Cinta nak cari yg businesswomen..doakan ye....

    ReplyDelete
  4. hahaha...pandai ye dr.cinta ni.....
    ish3...x sangka sy....sape la gerangan ustazah tu ye.hehehe....
    dr.cinta nak cari businesswoman???knapa???ape istimewanya??

    ReplyDelete
  5. haha..ada la...
    salah satu nya Dr.Cinta suka wanita yg ber"kakilebar"ni...yg matang sikit...yg pandai dalam urus mengurus ni...x tau la..susah Dr.Cinta nak terangkan..depend on "selera" masing2 la...asma chubby plak cam ne??huhu

    ReplyDelete
  6. ish3...bahaya dr cinta ni sebab suke wanita yang ber"kakilebar"...hahahaha
    ala dr cinta dalam kelas kia ni kan ramai je yang matang n pandai urus-mengurus ni...macam ehem2..hehehe
    selera saya???yang pandai bimbing saya n sayang saya sudah.....hehehe
    tapi yang paling utama NOT A SMOKER!!!sebab sy tak leh tahan bau rokok.........

    ReplyDelete
  7. ish2...Dr.Cinta ni asma ingat perokok ke??? sampai ati....kisah zaman kecik2 dulu lah tu...sekali seumur idop...haha....

    ReplyDelete
  8. dr.cinta jangan la terasa plak
    sy tak maksudkan pape pon..
    just be honest for myself and tak de kaitan ngan dr.cinta pon...ok^_^

    ReplyDelete
  9. maaf, anda dah terlambat..sob3...

    ReplyDelete
  10. hahahhaha....best!!! ak suke tyme kat pocong tu... =P

    ReplyDelete
  11. heheehhe...tq dr csi.....
    ni wat aku appreciate ko lebih ni...
    6t aku wat post bru ek..

    ReplyDelete
  12. biler nak ade post baru ni...hehehe

    ReplyDelete
  13. hehehe...
    x prasan haikal comment....
    jangan marah....6t cepat tua...hehehe

    ReplyDelete