Friday, October 21, 2011

tegurlah dengan berhikmah

salam sume.........

lame kan aku tak wat post baru.....

malas ekpon........


 hehehe......

tapi disebabkan oleh hari ni aku boring sangat coz tak de mnde nak wat ( sebab exam dah abes..yeah.....tapi exam module je la....huhuhu ) aku pon nak wat la post skit....

lau korang tengok kat tittle post aku ni mesti korang dah boleh agak kan ape yang aku nak membebel kat blog aku kali ni....

hari ni aku akan bercerita skit pasal cara nak menegur......


nape tibe2 aku citer pasal tegur-menegur ni?

actually, untuk pengetahuan korang dah lame aku nak wat pasal ni coz aku tengok semakin lame semakin hilang adab menegur ni dalam diri masyarakat kita sekarang

seperti yang kita tau lau kita nak tegur orang tu kita boleh guna 3 cara iaitu :

1) perbuatan,

jika tidak mampu

2) perkataan,

jika tidak mampu

3) hati

yang mana menegur dengan hati tu adalah selemah2 iman......

tapi dalam 3 cara ni menegur dengan perkataan la yang biasa la kita guna especially bila nak tegur kawan kita.....

tapi betul ke cara kita tegur kawan kita tu???

ape yang aku tengok dalam masa sekarang la bila kita nak tegur kawan kita tu direct betul.....main redah je....

especially time zaman teknologi ni

aku specific la kat cini....


macam dalam facebook ( aku x de fb tapi aku tau pe yang ade kat c2 )




lau nak tegur tu main direct je kat wall fb tu....


takkan la korang tak fikir yang teguran korang kepada orang yang korang nak tegur tu orang lain yang takde kena mengena pon boleh tengok

nak2 bile orang luar ni siap wat like agi...

bile dah open tu mesti la mengaibkan orang yang ditegur tu especially bile tegur tentang perkara yang memalukan

korang tak fikir ke perasaan orang tu??

mesti la dia malu  n sedih kan....

 jadi bila korang tegur macam tu bukan je niat korang yang nak dorang berubah tak sampai...

malah yang lebih buruk lagi korang akan menyebabkan orang tu akan jadi menyampah n hubungan korang akan jadi renggang......


bukan aku nak cakap kat sini yang korang langsung tak boleh tegur kat fb tu ...tapi lau nak tegur tu tegur la dengan cara yang berhemah ...

macam guna inbox message ke or melalui chatting....

tak la mengaibkan orang tu kan coz islam sendiri menyuruh kita menegur secara berhikmah



kesimpulannya amalan tegur-menegur ni sangat la penting dalam community ni especially pada zaman sekarang yang mana maksiat banyak la sangat2....

tapi menegur tu mesti la dengan cara yang betul sebab setiap perkara yang baik tapi dilaksanakan dengan cara yang salah....maka salah la perbuatan kita tu....

so setakat tu je la yang aku mampu nasihat untuk hari ni......

sesungguhnya nasihat ni bukan untuk point sape2 tapi untuk peringatan kita bersama

wassalam.......


Thursday, September 15, 2011

semester baru.......ape yang lain???


Salam sume......
Lama dah kan aku tak wat post....
Malas ekpon...hehehe
Tapi oleh sebab ade orang tu dah teringin sangat nak bace post baru ni, so aku yang baik hati ni pon buat la post yang tak tau hujung pangkal ni...hihihi



Sebenarnye tak de mnde sangat aku nak citer ni tapi oleh sebab minggu pertama semester yang ketiga ni dah abes, so aku nak wat komen skit.
Mula2 start kuliah rase malas giler coz dah lame sangat berhibernate kat umah. Otak aku pon dah rase lembab semacam dah...


Ye la...duk umah wat pe sangat..
makan...


tido...


tengok tv...


2 je la....
Nak study pon malas....erk...sebenarnya rase nak study tu ade tapi biasa la tangan tu susah sangat nak bergerak tuk buka lecture notes...
So, rase nak study tu terperap je la kat otak tu wat jeruk...



Tapi bile dah abes seminggu ni rase semangat nak blajar tu dah kembali pulih ‘kot’ coz prof2 sekalian pon dah start push kitaorang....


Ye la lau prof2 tak push kitaorang ni tak jadi la kitaorang doktor gamaknye...
Tapi bagi aku bgus la prof2 push kitaorang dengan wat klas tutor even sebelom ni one in the blue moon tutor ni ade....


Conclusionnye....first week for the third sem looks good. Tapi tak tau la lepas ni jadi gane plop...hehehe
Anyway, ari sb2 ni aku kna jage booth pameran kat kampus induk time petang....
BERDUA shaja dengan member aku sorang ag sedangkan shift lain 3 orang keatas...
So, aku tak tau la pe yang akan jadi dengan booth time kitaorang jage nanti....


Hidup ke ntah...hehehe
Dah la dua2 tak reti cakap mane....
Aku rase lau ade orang tanye nanti aku wat dek je la ... kehkehkeh
k...dah la tu


aku wat post ni pon sekadar nak mengubati kerinduan korang kat aku...
k...babai....
wassalam ^_^

Saturday, May 28, 2011

my second semester finished !! so...................

salam sume..............

macam yang korang tengok kat tajuk post aku hari ni aku dh abes semester yang kedua......

so...aku akan start CUTI....muakaka.....sukenya.....


tapi bile sbut pasal cuti ni aku agak terkilan la sebab sepanjang cuti ni aku takkan bukak blog kesayangan aku ni coz tenet tak de kat umah...

so tak leh la nak kacau member kesayangan lagi...huhuhu...sedihnya....korang jangan rindu aku ye.....




tapi yang pastinya aku akan rindu korang....huwaaaaa.....

time aku wat post ni my exam result still unknown and aku rase sangat cuak.....

pass atau fail or i need to do viva???...

oh no!!!!!!!!!! i just wanna pass my exam.....hopefully, all my classmate will pass it...INSYAALLAH.....

OK....tutup buku sal result...wat aku berdebar je...sympathetic dah rasenya ni....

berbalik kepada tujuan asal, aku juz nak membebel about a few things sebelom aku cuti ni...

hehehe..macam amanat terakhir je.......

skarang umor aku 19 ( ceh...tak ngaku tua tuuu) and aku akan masuk 20 bulan julai ni ( nak hadiah! hehehe )

hahaha.....20 tu.....tak caye rasanya dah masuk 20...rase cam budak2 agi....

tapi mase memang berlalu ngan pantas....tak sangka kan......

dalam mase setahun ni dah macam2 event dah kitaorang satu kelas lalui bersama.....

hari keluarga....



dinner....bukak pose...jadik junior yang mengada2...hahaha...gurau je...

huhuh...rase macam rapat sangat...rase macam kembar yang tak dapat dipisahkan....

SAYANG KORANG SEMUA.....MUAAAHHHH!!!!!!!!!!!!

next sem kitaorang akan dapat junior...so secara tak rasminya ( sebab tak de orang nak rasmikan) kitaorang akan jadik SENIOR....

woooo......jadik kakak n abang........hehehe....camne ek junior kitaorang nanti??....

harap kitaorang dapat get along ngan junior kitaorang nanti ....

k la....aku nak layan cter jap.....

ingat tau aku dah tak bukak blog sampai bukak sem baru....

so .....dont miss me ok....

k..pegi dulu...wassalam

Wednesday, May 25, 2011

essay + osce + mcq = EOS

salam sume...............

well, lame btol aku tak update blog ni.....

exam la korang...so, aku malas la nak update sebab nanti lame plop aku spent masa nak wat post baru.....

ni pon aku curi2 masa coz esok ( aku tak sure la...tapi mmber ckp gitu ) kitaorang sekelas akan pergi kem kat Merang.....

tapi rasenye tak tido kat khemah...gambo hiasan semata2


 so, of course la esok tak sempat nak update blog.......lau update lpas kem rase cam lmbat sangat....

jadik dengan rasa neutralnye ( gumbira pon tak, sedih pon tak ) aku pon tercongok la kat depan laptop ni to create new post....

hmmmm...macam korang tengok kat atas tu mesti korang tertanye2 ape yang aku cuba nak sampaikan ni...hehehe

sebenarnya tak de pape yang penting pon cume juz nak review ape yang aku rasa sepanjang mase exam ni...

gumbirakah sebab dapat jawab.....??????
alalalala...comeynye dy senyum

atau meranakah sebab tak dapat jawab?????
sob3
hehehe.....lau korang nak tau dua2 pon salah....

sebab aku rase neutral...hehehe....

sebab aku ni nak kate dapat jawab...hmmm...rasenya tak...especially skln prof nordin mase essay and osce tdik skln ppd and prof nordin lagi sekali........

aku  memang goreng tak ingat dunia la skln ni............

 msti korang pkir "ala asma...soklan tu je ke".....??

eh....tolong skit ye.....skln yang aku sebut tu skln yang aku goreng sampai hangus dari atas sampai bawah...

soklan lain aku goreng gak...tapi tak hangit mana rasenya....lau nak makan boleh kot....yang aku rbus pon ade...celur pon ade...macam2 ade....especially mase osce tdik...hmmmmm
lau goreng kuar goreng pisang kan best..yum3
 agipon rase neutral tu penting mase exam coz lau kite sdih pon tak elok...rase gembira pon tak elok

rase neutral ni ibarat bersederhana dalam berperasaan...hahahaha...ceeewaah...

esok aku tak tau la mcq (multiple choicy questionnare...hehehe ) macam mana.....

banyak mana aku menembak soklan pon aku tak tau........

auww.....jangan tembak i...i tak kawen lagi..


so..aku kena siap2 la ngan peluru....nanti kan tak ckup camne nak menembak...huhuhu..

macam mana pon sebelom siapkan peluru tu study dlu.......usaha tu penting....

tak baik mengalah sebelom berjuang.....

so...aku pon nak study la plop....ciao....pegi dulu

wassalam....




Wednesday, May 11, 2011

pass or failed ????

salam sume......

esok ade eom.....banyak giler notes yang aku still tak baca ni.....aku wat post ni pon sbb nak meluahkan kegusaran hatiku ini.....

amma...appa...camno ni.....agk2 eom kali ni aku akan failkah???

sebelom ni pernah la ada skali eom tu aku memang tak prepare giler even aku cuti seminggu......
sebab ape ???...sebab aku demam...tapi eom yang ni punye bukan sebab demam tapi sebab buzy tahap tak ingat dengan benda2 lain.....

tapi eom yang aku demam tu alhamdulillah la sebab lulus jgak....tapi kali ni camno ek...????

nak tau macam mana, nanti aku gitau bile result kuaar nanti.....

ok2.....dah2 nak study plop....sume doakan aku wat yang terbaik....fightooo ahhhh!!! kita BOLEH!!

hehehe.....gud luck 4 my dear friends......INSYAALLAH....kita akan lulus...^_^

Wednesday, April 27, 2011

bebelanku................................


Salam sume..........
Korang sume sihat tak ???
Lau tak sihat tu cepat2 la makan ubat....nanti kalau melarat lagi susah......
ubat-ubatan....makan ek lau sakit...hehehe
 Aku sihat je kat sini... Alhamdulillah....kalau aku tak sihat tak de maknanye nak wat post baru ni...hehehehe
k...ari ni aku cam rase malas skit nak pikir...so aku tak wat lagi la post sal usrah yang aku janji kat korang tu.....sabar ek....
ari ni aku nak membebel je kot.........membebel pasal papepon...hehehe..tak de tujuan betol aku ni.....
weekend ni aku tak balik umah even cuti 3 ari sebab banyak sangat keje yang tak siap...tu tak campor ngan lecture note yang hampir 3 minggu aku tak study tu...huhuhu....masak aku...
so, aku terpaksalah habak kat mak aku nanti yang aku tak blik....cian plak kat mak aku coz aritu mak aku ade tepon n tanye “ tak nak balik ke??? Ari sabtu nak amik kakak kat UMP n jalan2 skali”....huhuhu....aku kalau boleh memang nak balik...nak2 bile nak gi jenjalan nih .....tapi nak wat camne.....dah banyak keje...lau tangguh kang 6t tak pasal2 mereng plak aku ni....hehehe...sabor ye mak....nanti orang balik lepas final exam...hehehe
nak balik umah...huhuhu..tapi ni bukan umah aku la..hehehe
k la.....aku nak cter sal tuan punye blog la ari ni coz tak de pape sangat nak cter dah....
tuan punye blog tu sape???....hehehe ....aku la tu.....meh la berkenalan ngan aku ari ni...
boleh tak ni ????....haa ?...boleh ???...orait...hehehehe
well, aku ni tak de pape yang special pon....cam korang gak...ade hidung satu, mata 2 bijik...kesimpulannya same je la cam korang....hehehe...
cume aku akui la yang aku ni agak bising n kadang2 tu riuh sana sini....n kalau korang perasan aku ni agak bising gak la ngan budak2 lelaki (bagi yang kenal aku la).....

aku tau perangai aku ni mungkin certain orang cakap “gedik r budak ni”...or  “menyampah tol dak ni”....tapi honestly aku memang agak susah nak buang certain perangai aku ni sebab mende ni memang dah sebati ngan diri aku dari kecik ag.....
kalau korang nak tau aku kecik2 dulu lagi dasyat.....dah la nakal.. bising  pulak tu..
n lau nak diikotkan kawan laki aku lebih kurang ramai je ngan kawan perempuan aku sebab mase kecik2 dlu jiran2 aku ramai laki n kalau main tiap2 petang cam main softball pon ramai laki yang main....
so, aku dah bese sangat kawan ngan dak laki....n aku anggap dorang cam kawan perempuan aku yang lain...tak de beza langsung.....
sume kawan aku.......

cume bile dah besar kena control la pergaulan ngan dak2 laki especially bile aku dah masuk usrah ni.....InsyaAllah aku akan cuba.........walaupun sikit aku akan cuba ubah.....
tu la antara perangai tuan punye blog ni.........perangai yang ntah pape yang lain ade agi cume ni la perangai yang aku kena explain kat korang aku supaya korang memahami diri aku ni....
n for my classmate mende ni korang tak payah la mention kat kelas ek...juz faham2 sndiri perangai aku ni....
k la....nak chow dulu.....wassalam

p/s: muka aku ni senang jadik colour merah bila orang usik aku....so korang jangan wat2 pelik lau muka aku merah bile korang usik aku k....




Monday, April 25, 2011

syahadatul haq........

Salam sume.........
Hehehe....... lame betol aku tak update blog kan....
Bukan pe...aku buzy sangat...macam2 keje......esok aku ade exam subjek uni ...study tak abes agi..
Tapi oleh sebab mengenangkan nasib blog aku yang tak ‘terbela’....aku pon merajinkanla update blog ni...huhuu
Ingat tak janji aku???......hah?..tak ingat?? Kan dah cakap kat post sebelom ni yang aku nak cter pasal usrah yang aku pegi sebelom ni....ish, korang ni...tu la aku cakap jangan minum air yang ade semut berenang ,korang degil....kan dah nyanyuk sebelom waktunye...kihkihkih..grau je....
air ni ke korang minum..ish3..manyaknye semot
k....aku tak nak melalut dah....
berbalik kepada tujuan aku...kali ni aku nak cter sal usrah yang aku pegi hari
jumaat......bukan hari jumaat baru2 ni tau......tapi hari jumaat sebelom ari jumaat baru2

ni....kehkehkeh...faham tak ni????....hehehehe....lau tak faham buat2 la faham....aku da malas nak terang panjang2....huhu

usrah yang aku join ni bertajuk syahadatul haq...taukah ande2 sume apekah itu syahadatul haq???

Syahadatul ni maksudnya penyaksian n haq tu maksudnya kebenaran......kalau gabungkan ialah penyaksian kepada kebenaran...

Mesti korang tertanye2 kan amende penyaksian kepada kebenaran ni???kebenaran pe yang korang dah saksikan??haaaaa.....suspen2....

Samada korang sedar atau tak....syahadah(aku naik saksi tiada tuhan selain ALLAH dan Nabi Muhammad pesuruh ALLAH) yang kita selalu ucap mase solat tu menunjukkan kita dah menjadi saksi kepada Nabi Muhammad bahawa Nabi Muhammad ni dah menyampaikan kebenaran kepada umat manusia.....

so Nabi Muhammad dah terlepas la dari tanggungjawab dia sebab Nabi dah menyampaikan ape yang dah dia terima dari ALLAH...

Tapi kita macam mana???

Adakah kita dah sampaikan kepada orang bukan islam ape yang diberitau oleh Nabi Muhammad??? ...means tentang islam la....lau kita tak beritau agi agak2 bila tu kita nak beritahu??esok??lusa??minggu depan ??atau kita langsung tak terdetik nak sampaikan islam ni kat orang bukan islam...


Ingat ye rakan2 sekalian(n kepada diri saya sendiri) kalau kita tak menyampaikan kebenaran ni kepada orang lain, nanti di akhirat kelak bila orang kafir ni ditanya oleh ALLAH kenapa dorang tak masuk islam n buat ape yang disuruh ALLAH dorang akan cari alasan dengan menyalahkan kita sebab kita tak bagitau dorang pasal islam.....

ALLAH akan tanye kita betol @ tak....n kalau betol kita tak bagitau kat dorang ni kita boleh dihumbankan bersama2 dengan dorang ke dalam api neraka ....

haaa...macam kita ni kambing hitam bagi orang kafir la...so macam mana?? cepat2 la berdakwah supaya 6t kita akan ade saksi yang boleh mengesahkan yang kita ni dah menyampaikan kebenaran.......

K la korang.....aku nak study plop ni...karang tak boleh jawab soklan mati le aku...moga2 esok ku dapat jawab exam dengan jayanya....InsyaAllah....
Wassalam......

P/s: 6t nak wat post sal usrah ag...hehehe...yang baru2 ni punye



Thursday, April 14, 2011

sooooo......buzyyyy.......

salam sume........
bertemu kembali bersama saya dr.asmachubby dalam ruangan sembang2....hehehe
k....agak lame gak aku tak update blog ni sebab buzy tahap tak ingat.....
sebab....module GIT ni amatla padat n menyebabkan aku selalu diserang abdominal pain......huhuhu
git=gastrointestinal tract
actually aku tak de pape pon yang menarik nak cter tapi ye la....takkan nak bior je post dalam blog aku tak brganti2 ( sume post dh basi daaa).....so aku update la skit blog ni....
sepanjang minggu ni tak de pape yang menarik selepas kem kebolehpasaran tu....
tapi malam ni, kitaorang,  dak2 MBBS first year UNISZA akan buat rehearseal (x tau eja btol tak...hentam je la labu) koir tuk dinner...
sebenarnya koir ni tak jadik sebelom ni coz tarikh nak wat dinner sebelom ni dalam range masa berkabung ( ibu tiri Agong meninggal )...so kitaorang expect tak ade la lagi koir ni...
tapi tengok2 ade plop dh eh...aku pon tak faham...sebabnya dinner tu dtunda pada time yg mana masa berkabung dah abes....macam2.....
tak tau la macam mana perfomance kitaorang malam ni....macam  orkestera kah? atau orkesterok kah?
kita tengok la malam ni...hehehe...
tapi mintak2 la macam orkestera la...tapi lebih baik dari orkestera lagi baguih..hehehe ( berangan tak ingat nih...)
orkestera.....
 urmmm...pe lagi nak cter eh???
ha...kan aritu ade lecture pasal gastroenteritis....ngan dr salwani....
pastu antara symptom2nye macam  bloody diarrhea, diarrhea bese punye n macam2 lagi la...
tapi yang bestnye bile part bloody diarrhea la...macam sambal ikan bilis... hahaha...kata dr sal...tapi seyes ...tak dapat dinafikan statement tu betol...kahkahkah......
cam sambal ikan bilis..hehe..berkata benarlah walaupon pahit..hehe
 yang diarrhea bese punye ade gak rupe cam air nasi....saya tekankan di sini air nasi ye kawan2..bukan nasi air...hehehe...
tengok....fikir..dan bayangkan..hahaha
 tapi cam sian la dak2 kelas ni coz cam kurang selera nk mamam nasi lemak kat kafe dah oleh sebab rupa sambal ikan bilis yang hampir sama cam bloody diarrhea...hahahha
sape yang still amat berselera tu survivor la...terbaik...haha (acah je ) heheh...
tapi kalau nak diiikotkan rasa lapor tu tak kesah dah...bloody diarrhea ke ape ke lantak la..hehehe
k...dah la tu aku mengarut mnde2 tak patot ni.....aku nak mamam plop...malam ni nak nyanyi depan orang dah.....testing lu...do re mi fa so la ti do...k2...sedap2...lulus...boleh masuk af ni....ekekeke
pepagi besok ade usrah...6t aku wat post baru sal usrah ek... n 4 my followers: azwa, mujib, ayob, aisyah, teh, amir, haikal n afiq..luv u all so much ..muaahhhhh.....sayang korang...hehehe...k2...chow dulu....wassalam..

p/s: tengok gymnast Jozef Wadecki dalam you tube...uihh....truly amazing..hehehe

Monday, April 4, 2011

feeling yang tak pasti

salam sume........
ari ni tak expect pon yang aku akan buat post malam  ni.....
ye la aku ni bukan rajin sangat nak wat post baru ni.....
tapi malam ni tetiba je aku rasa nak luahkan perasaan aku ni sikit....
ape yang aku nak luahkan mesti korang tertanya2 kan......
sebenarnya tak de pape yang besar pon tapi juz rasa kehilangan.....



kehilangan sape????agak2 sape?bf?kawan?atau family??...
hehehe.nak kata bf aku tak de ....nak kata family pon tak jugak sebab InsyaALLAH ari khamis ni aku balik.....
so...yang mana aku tak sebut tulah jawapannya......
kenapa rasa kehilangan kawan????...
sebab ade kawan yang aku rapat sebelum ni dah jadik suam2 kuku dah...
aku pon tak tahu mana silapnya.......salah aku ke or salah keadaan....
papepon yang pasti aku rase sedih sangat2.....


tapi aku pon dah kamceng dengan orang laen sejak akhir2 ni.....
harap2nya friendship kitaorang akan kekal sampai bila2.....
k....dah la ....nak study plak ni...
sampai cini je la ek...
nanti aku rajin aku share lagi dengan korang ok......sayonara....^_^

p/s : tak suka english...dah la banyak assignment...bila nak mansuh english ni?hehehe

Sunday, April 3, 2011

aku,kem dan nightwalk

salam sume.....
hehehe...da lame x wat post ni...
bkn pe...aritu sibok ngan eom.....so,x de masa nk lyn blog ni...
skang aku da free...so..bley la buang mase skit.hehehe
n pada mmber2 aku yg trsyg yg asyik tnye ble nk wat post bru ni..ha...ni aku da wat...so,jgn bising lagi...6t aku sekeh sorang2 kn bru tau...hahahaha....
post kali ni aku x wat sal usrah kot...coz bak kate mujib(ni aku ltak dh nama mg dlm post aku...puas ati??hahaha) wat la cter yg kontroversi skit....ske ati dy je..mujib....kurangkn kontroversi tingkatkn prestasi ok.....

k.....ari sabtu baru2 ni aku dan classmate yang laen ade terlibat dengan kem kebolehpasaran graduan....so,untuk post kali nih nak cter la skit pasal kem ni.....

 kitaorang start pergi kem ari khamis lepas kelas akidah....mula2 tu ingatkan ade 2 buah bas disediakan untuk amek kitaorang....last2 sebuah bas je yang ade.....tension betol...dah la combine skali dengan beberapa orang budak course laen....kitaorang 52 orang(sebab tehah dah pergi kem tu) yang sure2 tak muat untuk satu bas lagila tak muat....tapi bak kata faci kem tu bersyukur la ade bas....kalau tak jalan kaki la...(lau kena jalan kaki awal2 aku angkat kaki blah...hehehe)....tapi imposibble la jalan kaki kan..hiperbola tuhhh...

kem ni dibuat kat belukar bukit,kuala berang,terenggganu....jauh...(dekat 2 jam je tapi pendalaman sangat2...)



pintu gerbang kem belukar bukit, k.berang.....gmbar amek siang hari pon nampak cam seram...hehehe
on da way nak sampai kem tu suspen gila sebab jalan dy dah la sempit...sunyi pulak tuh...nak2 kitaorang yang sampai bile dah malam..
masing2 kat dalam bas dah cuak....sume tengok kat depan...tiba2 plak ade musang melintas...apalagi..menjerit la dak perempuan ni...hahahaha...mula2 rase terkejut tapi lepas tu rase lawak la plak...musang je kot(jangan marah ^_^)....hehehe

bile dah sampai kat kawasan belukar bukit,kitaorang kena jalan kaki skit sebab bas tak boleh nak masuk dah....
dah la gelap....lgi takut bile pak cik kat situ cakap jangan sentuh pagar kat tepi sebab pagar tu pagar elektrik...ingat ke pagar tu dekat la kat tepi tu....tapi rupa2nya jauh...wat suspen je..

sampai kat kem kitaorang sental makanan dulu sebab lapor giler....time tu kesian kat certain member ni sebab tak cukup nasi n lauk..aku rasa mungkin sebab faci ingat tak ramai mana kot yang datang sebab tu nasi dorang sedia sikit jer.cian kat diorang yang tak cukup makanan ..dah la masing2 dah penat+lapar mase dalam bas..sampai kat kem makanan plak tak cukup...tapi aku "suspect" la kat diorang sebab still mampu bersabar...cayalah korang...tapi hikmahnya nampak la 'ikatan prsahabatan' tu kuat coz bile ade mmber yang tak cukup nasi mmber2 lain share makanan dorang.....sweet kan???

k..lepas kitaorang makan aktiviti program tu pon terus bermula....malam tu ade ceramah oleh encik termizi...ceramah dy lbih kurang cam ceramah yang dy bagi sebelom ni..so slalu kena kantoi dengan kitaorang la...(cian encik termizi) tapi..tak kesahla sebab ceramah dy je mampu buat mata kitaorang remain open sampai slot tuk ceramah tu abes....

hari yang seterusnya banyak ldk...tapi aku tak nak cter la pasal ldk sebab aktiviti dy cam bese la....berkenalan...discuss tu...discuss ni...


member group aku tengah wat presentation
yang aku nak share sangat2 dengan korang ni pasal nightwalk yang dibuat lepas qiammullai lebih kurang pukul 2 setengah pagi camtu la pada hari yang seterusnya....best giler walaupon pada mulanya aku takut la jugak...

 setiap orang malam tu ade nombor masing2 sebagai pengenalan diri....
aku nombor 77...agak jauh ke belakang la...nak menunggu turn tu lame giler......kan aku cakap tadi nightwalk tu start dalam kol 2 lebih gitu kot (aku tak sure gak sebenarnya), tapi turn aku sampai kat pukol 4 lebih....lame giler....rasa mengantok+tension+nak makan orang sume ade....tapi bile je sampai turn aku kecut perut weh.....dah la time tu dengar ade budak pempuan menjerit...elok2 je bile nak sampai turn aku dy menjerit...padahal sebelom tu tak dengar pon ade orang menjert...(geram tol tau)


bile sampai turn aku,aku yang dah start nak pengsan tapi buat ala2 berani nih pergi la kat first faci yang in charge untuk pintu masuk hutan tu.dy bagik panduan nak masuk hutan tu...banyakkan berzikir,jangan lepas tali yang menunjuk arah n laen2 la...tapi yang tak boleh blahnya bile dy cakap pasal kawasan perkuburan dengan nada suara zainal abidin,pengacara misteri nusantara tu (tak sure nama pengacara tu sebenarnya tapi hentam je la)..seram giler...nak2 bile aku terbayang kawasan kubur tu....hehehehe

tapi aku cuba kuatkan diri aku dan ingat ALLAH je time tu.....matlamat aku mase nightwalk tu ialah jalan cepat2 supaya cepat sampai....aku jalan la laju2 ala2 gerak komandor...tapi aku sempat gak pikir time jalan tu...lau tiba2 ade binatang cam ular ke khinzir ke tersengeh depan aku ( hutan tu banyak je binatang sebab tu faci pasang mercun nak halau binatang2 ni) ...aku nak wat pe agaknya???tak dapat aku bayangkan...tapi alhamdulillah.nasib baik tak de....hehehe

kan tadik aku cakap aku jalan laju2...so aku sempat la kejar fifi yang no 76 ni....mula2 takut gak nak tegur fifi sebab takot lau aku tegur skali bukan dy betol2(means smething bukan manusia la) matilah aku kat situ...tapi nasib baik fifi sebot nama aku dulu....betol la fifi tu...fuhhh...selamat...

lepas jumpa fifi,aku pn jalan kedek2 dengan dy...banyak giler halangan....akar kayu la...batang pokok la....daun la....last skali nak sampai checkpoint pertama fifi suruh jarakkan skit.so, aku kena jalan lmbat sikit...takot 6t kantoi jalan berdua....tapi aku kejar jugak dy sebab aku takut...last skali kena separate jugak kat checkpoint tu.. means fifi pergi dulu n aku stay...sementara tunggu fifi jalan untuk pergi ke checkpoint sterusnya aku sempat lagi wat ice breaking dengan faci yang jaga checkpoint tu....hahaha...kelakar btol...sempat2 je aku ni....

lepas tu,aku cakap la kat faci tu banyak kali jugak la aku nak terjatuh....so,faci tu suluh la lampu sikit bile turn aku nak pergi checkpoint kedua da sampai....takot aku jatuh...tapi lepas jauh skit dari faci tu aku terus jatuh sebab aku jalan laju sangat.cara aku jatuh yang first tu cam bese je sebab macam terjelepok je...tapi lepas tu aku jatuh lagi...yang  ni dasyat sebab aku jatuh gaya mengiring punye....fuhhh...hebat giler...renang pon tak de gaya mengiring tau...hehehe

tapi oleh sebab aku ni cekal la jugak(hehehe),aku cepat2 bangun n teruskan perjalanan.....tapi aku sempat je tengok kiri kanan takot ade faci nampak aku jatuh.....lau dorang nampak malu la aku thap petala kelapan...tpi nasib baik tak de...hehehe...

lepas tu aku pon sampai kat checkpoint no 2....kat situ kena tunggu turn gak.....aku sempat la gitau faci kat situ yang aku jatuh tdik....faci tu gelak2 je.....nak lagi bile aku cakap tahap aku jatuh tu lebih teruk dari tahap nangka busuk jatuh...hehehe....
kan kat checkpoint 2 tu ade jalan kat belakang...faci kat situ ade ke suruh(sekadar gurauan sebenarnya) aku guna jalan tu sebab dorang kate aku pakat ngan fifi sebab time aku sampai kat checkpoint 2 tu lebih kurang fifi jek.so.aku kena guna jalan laen dari yang jalan fifi guna...kurang asam betol pakcik tu....

untuk cabaran seterusnya aku kena jalan berpandukan cahaya merah yang diletakkan kat pokok tertentu tanpa tali dah...means kita kena fokus la...so,pakcik faci tu nak beri gambaran kat aku ape yang akan jadik dengan cahaya tu kalau kita bergerak ke arah salah....so.dy suruh aku langkah ke kanan 3 langah sambil tengok cahaya merah tu.....tapi oleh sebab otak aku kurang bateri time tu aku pegi tengok cahaya lampu checkpoint pertama yang kat bawah skit tu...lau diikutkan cahaya merah tu nampak samar2 n cahaya lampu kat checkpoint 1 makin terang lau aku langkah ke kanan....so,bile pakcik faci tanye aku nampak ke tak 'cahaya tu' aku sepatutnya jawab tak nampak mana tapi aku dengan yakinnya awab nampak sebab salah tengok lampu...ekekeke....teruk betol aku ni...last2 tu baru aku sedar aku salah tengok lampu....

lepas kena testing dengan faci aku pon menonong je ke depan berpandukan cahaya tu sampai la aku ternampak 3 lembaga ni....aku wat tak kesah je....tapi tiba2 plak ade 1 pocong sergah aku...aku pon menjerit la....bukan sebab takot tapi sebab terkejut....oleh sebab terkejut sangat aku pon mengomel kat pocong tu (aku tau tu faci)...aku cakap la kat p0cong tu aku da la mengantok ni,tak de mood nak maen2 coz tension...tapi pocong tu still ikot aku...bile aku sergah pocong tu terus dy pergi balik tempat asal dy..hahaha...cian plak faci...tapi aku bukan sergah sangat pon juz cakap kat pakcik tu jangan kacau aku.tu je....lepas pocong tu aku jalan teros n sampai kat tapak kem...

k..tu je la aku mampu cter....da ngantok ni.....sayonara...^_^


keluarga bahagia budak2 medic tahun 1 kat depan pintu gerbang....sebut tiga sume ^_^
dekat sungai bawah kem.....sedetik bersama sebelum balik....

p/s:thanks to ayob coz jdik follower setia....hehehe