Tuesday, June 12, 2012

sayonara jahilliah......mampukah aku???


Assalamualaikum ya antum dan antunna sekalian...

Syukur ke hadrat Illahi kerana dengan izinNya aku terbuka hati nak mencot-cet2 semula...




Kalau nak diikotkan hati yang malas ni  tak nak dah nk wat post baru ni....hehehe



 Dan sejujurnya aku terbuka hati nak wat post baru ni sebab baru je abis baca pasal sayonara jahiliah kat dalam majalah Jom isu no.3 (lau sape2 yang berminat ngan majalah ni boleh contact miss azwa-kalau kenal la...hehehe...promote..jangan x promote)



ni isu 02 tau...

 So ...hari ni aku nak cakap sikit pasal sayonara jahiliah....
Tau tak ape tu maksud sayonara??? kalau korang ni peminat cter jepun mesti tau mksudnye kan??hehehe

Tapi lau nak diikotkan perkataan sayonara ni sngat la basic...so budak2 tadika pon tau...huhuhu 

Sayonara ni maksudnye selamat tinggal....or lau sape yg ke mat salehan tu sayonara ni maksudnye say bye to dot3....



Jahililliah pulak mesti korang tau kan sebab kita dah belajo kat sekolah...
Siap masuk exam agi...lau tak tau tu pegi blajo tadika balik..ish3




Jahilliah ni dari segi bahasa mksudnye adalah bodoh/tak tau ape2...
Tapi bodoh/tak tau ape2 ni bukan merujuk kepada otak dorang...




Sebab lau nak diikotkan org yang kita kata jahil ni bijak kat dunia ni dan kadang2 lagi bijak dari kita

Tapi perkataan jahil ni merujuk kepada “keadaan ketika seseorang tidak peka dengan kewujudan fitrah hatinye, lalu menyembah berhala yang lantas menjadikan hatinye tercemar”( petikan dripd ‘lelaki tampan dan samseng habsyah’ – karya alwani ghazali)

So, sape2 yang sebelum ni anggap jahilliah ni x pandai dalam bab2 duniawi ni...tukar persepsi anda segera ye... :)

Dan lagi satu, jahilliah ni tak semestinye merujuk kepada orang bukan islam...

Ye la kan...lau kita sebut je jahil mesti kita fikir kafir...lau cakap kafir mesti terbayang jahil...

Helooo....orang islam pon ade kejahilannye tau...
What??!!!islam ade jugak yg jahil??means orang tu sembah berhala ke??!!

Sabo3....sat ni nak terang skit...dalam konteks orang islam yang jahil...dorng bukan sembah berhala...
Tapi dorang taksub dengan sesuatu yang lain dari Allah...lau kite fikir sembah berhala tu kan sama sebab taksub dengan sesuatu selain dari Allah..

So ape mende yang kita taksubkan sangat tu??jeng3 .....mende tu ialah perbuatan yang Allah tegah @ ape yang Allah tak suruh buat...

Contohnye...tengok movie..dengar lagu dan baca buku yang melalaikan, yang tak de kena mengena dengan agama kita dan Allah...







 
Means selain dari movie,lagu dan buku yang berunsurkan islam...yang lain tu semuanye jahilliah
Dan segala jahilliah itu dose terutamanye bagi seorang daie...

Astaghfirullah....kita mesti tak sangka sampai mcam tu sekali.....

Dan bagi diri aku yang agak sukar untuk mengikis semua bende2 jahilliah tu amat la rase berat beban di bahu bile baca pasal ni....sampai rase nak menangis sebab nak cakap susahnye nak buang...




Ye la kan...aku ni manusia biasa yang sangat tipis imannye....
Sampai satu saat ( 1 saat je ok ) aku terfikir lau gitu tak yah ajak orang wat baik la....

Tapi bile fikir2 balik bukan ke dakwah tu wajib...lau tak wat kena dipertangggungjawabkan kat akhirat kelak...

agipon takkan aku nak tengok orang lain tak tau matlamat hidup hanya kerana aku tak mampu buang sikap jahilliah tu

Nak2 agi dalam buku pon pernah cakap lau kita nak dakwah bile kita perfect sampai bila kita nak tunggu...
Sampai mati la gamaknye....

So aku pon istighfar balik....
Dan resolutionnye aku berazam untuk mengurangkan perbuatan jahilliah ini...insyaAllah..



Moga2 Allah mempermudahkan niat aku....Aminnn..
Wassalam...




Wednesday, January 18, 2012

end of semester 3......nak cakap pe ek???


Salam sume....

Lame btol aku tak update blog ni kan....
Bese la.... orang buzy exam...cam ni la gayanye...




Tapi ade je orang lain yang rajin update blog even buzy macam mana pon..
Contohnya macam ....tut...tut....hehehe....sape tu??
Biarlah rahsia yek...^_^

Anyway, skang ni aku happy sangat sebab exam dah abes..




Rase nikmat sangat2 sebab time study week n exam asyik menghadap nota jek..
Lau nak tengok cter pon skit2 je..tapi skang dh free....yepeeeee...




so bersyukur ye asma...hehehe....tapi kan suke pon suke jgak ...
result kuar tak tau macam mana ni..harap2 satu batch lulus la....insyaAllah...amin

La ni aku nak cter skit.....
Aritu kan aku ade dengar satu ceramah kat radio ikim...



Ceramah tu time tengahari sebelum solat jumaat....
Ustaz yang bagi ceramah tu cakap pasal tips nak masuk syurga...




Kan sebelum ni kite amatla sedia maklum yang lau kite nak msuk syurga kite kena solat,puasa,jangan wat maksiat....kesimpulannya amar makruf nahi mungkar la....

Tapi ustaz tu cakap amalan kite tu tak sepenting mana sebab lau nak masuk syurga sebab amalan kite amat la susah....

Kebanyakan yang masuk syurga adalah sebab rahmat @ syafaat Allah...




tapi oleh sebab kite tak tau nasib kite dats why la kite kena amar makruf nahi mungkar sebab maybe syafaat Allah tu datang sebab tu...kite tak tau kan...

Tapi ustaz tu cakap ade satu lagi cara yang insyaAllah mampu membawa kite ke syurga and kebanyakkan kite umat islam tak tahu pon benda ni....

Korang agak2 ape ea???

Sebab Ilmu yang kite amalkan ke??




Ke sebab akhlak terpuji??






Hehehe....suspen2...

Jawapannye ialah sebab mahabbah ( aku tak sure la mahabbah ke muhabbah tapi lebih kurang camtu la...sori ek korang..hehehe)

Ape itu mahabbah??

Mahabbah tu adalah rase kasih kite yang tak bertepi pada Nabi kite iaitu Nabi Muhammad SAW...




Ustaz tu cakap sape yang ade sikap mahabbah ni ade pintu masuk untukknya ke syurga...
Lepas tu ustaz cakap la evidence nak support statement ni....

Ustaz tu cakap, dulu ade satu tunggul kayu kat dalam masjid Nabawi la tak silap aku...


sekadar gambar hiasan....

Tunggul ni adalah tempat Rasulullah SAW bagi tazkirah and cakap pasal agama la kat sume orang especially sahabat2 baginda la....

Lepas tu sahabat2 ni cadang nak bina mimbar sebab tempat kat tunggul tu tak proper mana untuk Rasulullah bagi tazkirah ...





 Rasulullah setuju je.....

Pastu keesokkan harinye time mimbar tu dah siap Rasullulah SAW pergi ke mimbar yang sahabat2 bina tu nak bagi tazkirah and tak guna la tunggul kayu yang baginda guna untuk bagi tazkirah sebelum ni....

Bile je baginda sampai kat mimbar tu terus tunggul kayu tu nangis teresak2 dengan suara yang kuat sebab Rasulullah dah jauh dari dia....




Nak cakap betapa sedihnye pokok tu sampai semua sahabat2 pon nangis same2....
Lepas tu Rasullah pon pergi kat tunggul tu pujuk suh jangan nangis lagi....

Baru la tunggul tu tak nangis....
lepas tu baginda tanye tunggul tu sama ada nak hidup balik kat ladang asal dia atau nak ke syurga sebab baginda kesian dengan keadaan tunggul tu...

Tunggul tu cakap dia nak masuk ke syurga sebab lau dia hidup kat ladang asal dia mesti dia lagi jauh dari Rasulullah..

Lau duk syurga, nanti Rasulullah wafat dia pasti akan jumpe Rasulullah SAW...
Sampai gitu sekali tunggul kayu tu sayang kat Rasulullah....



And kite ni adakah rase sayang kite ni tak setanding atau kurang dari tunggul kayu tu...
Tu tunggul kayu sahabat2 sekalian....bukan manusia...

And kalau manusia apatah lagi kan ...
Rase sayang tu mesti la lebih lagi sebab kite ni sebaik2 makhluk...




And lau kite tengok sebabkan rase sayang tunggul tu kat Rasulullah SAW tunggul kayu yang bukan ahlul Jannah tu dapat masuk syurga....

Sedangkan kite, manusia yang memang dari golongan ahli syurga ni patot rase rendah diri kat tunggul kayu tu.....

And lupe nak cakap yang sahabat ade tanye Rasulullah nape pujuk tunggul tu and Rasullulah gitau yang lau baginda tak pujuk tunggul tu pasti tunggul tu akan menangis sampai kiamat...

MasyaAllah...sampai begitu sekali perasaan kasih tunggul tu pada Rasulullah....





So harapnye kite sebagai umat Rasulullah ni sentiasa la ingat kat kat Rasul....

Ye la kan..Kalau Rasulullah ingat kite sampai mati takkan la kite tak boleh nak ingat Rasul dalam keadaan senang lenang ni..

Korang tak lupe kan sebelum baginda wafat baginda sebut umatku 3 kali nak cakapnye Nabi tak pernah lupe pon kite even sesaat..

So antara cara nak ingat Nabi adalah dengan banyak2kan selawat....
Tak susah pon...selawat je....




Ustaz tu cakap lau sahabat tengok kite umat akhir zaman mesti dorang pelik sebab kite ni selawat kat Nabi tak sampai pon 100 kali....




So renung2kan ye.....
Peringatan ni bukan sahaja untuk sahabat2 sekalian tapi juga untuk dari saya....

Kepada sesiapa yang bace post ni gitau la sahabat2 lain ye...
Ingat...sampaikan walau sepotong ayat...

Salam sayang dari saya...

asmachubby  ^_^

wassalam

p/s: sorry papa lambat post....jangan marah...hehehe


Friday, October 21, 2011

tegurlah dengan berhikmah

salam sume.........

lame kan aku tak wat post baru.....

malas ekpon........


 hehehe......

tapi disebabkan oleh hari ni aku boring sangat coz tak de mnde nak wat ( sebab exam dah abes..yeah.....tapi exam module je la....huhuhu ) aku pon nak wat la post skit....

lau korang tengok kat tittle post aku ni mesti korang dah boleh agak kan ape yang aku nak membebel kat blog aku kali ni....

hari ni aku akan bercerita skit pasal cara nak menegur......


nape tibe2 aku citer pasal tegur-menegur ni?

actually, untuk pengetahuan korang dah lame aku nak wat pasal ni coz aku tengok semakin lame semakin hilang adab menegur ni dalam diri masyarakat kita sekarang

seperti yang kita tau lau kita nak tegur orang tu kita boleh guna 3 cara iaitu :

1) perbuatan,

jika tidak mampu

2) perkataan,

jika tidak mampu

3) hati

yang mana menegur dengan hati tu adalah selemah2 iman......

tapi dalam 3 cara ni menegur dengan perkataan la yang biasa la kita guna especially bila nak tegur kawan kita.....

tapi betul ke cara kita tegur kawan kita tu???

ape yang aku tengok dalam masa sekarang la bila kita nak tegur kawan kita tu direct betul.....main redah je....

especially time zaman teknologi ni

aku specific la kat cini....


macam dalam facebook ( aku x de fb tapi aku tau pe yang ade kat c2 )




lau nak tegur tu main direct je kat wall fb tu....


takkan la korang tak fikir yang teguran korang kepada orang yang korang nak tegur tu orang lain yang takde kena mengena pon boleh tengok

nak2 bile orang luar ni siap wat like agi...

bile dah open tu mesti la mengaibkan orang yang ditegur tu especially bile tegur tentang perkara yang memalukan

korang tak fikir ke perasaan orang tu??

mesti la dia malu  n sedih kan....

 jadi bila korang tegur macam tu bukan je niat korang yang nak dorang berubah tak sampai...

malah yang lebih buruk lagi korang akan menyebabkan orang tu akan jadi menyampah n hubungan korang akan jadi renggang......


bukan aku nak cakap kat sini yang korang langsung tak boleh tegur kat fb tu ...tapi lau nak tegur tu tegur la dengan cara yang berhemah ...

macam guna inbox message ke or melalui chatting....

tak la mengaibkan orang tu kan coz islam sendiri menyuruh kita menegur secara berhikmah



kesimpulannya amalan tegur-menegur ni sangat la penting dalam community ni especially pada zaman sekarang yang mana maksiat banyak la sangat2....

tapi menegur tu mesti la dengan cara yang betul sebab setiap perkara yang baik tapi dilaksanakan dengan cara yang salah....maka salah la perbuatan kita tu....

so setakat tu je la yang aku mampu nasihat untuk hari ni......

sesungguhnya nasihat ni bukan untuk point sape2 tapi untuk peringatan kita bersama

wassalam.......


Thursday, September 15, 2011

semester baru.......ape yang lain???


Salam sume......
Lama dah kan aku tak wat post....
Malas ekpon...hehehe
Tapi oleh sebab ade orang tu dah teringin sangat nak bace post baru ni, so aku yang baik hati ni pon buat la post yang tak tau hujung pangkal ni...hihihi



Sebenarnye tak de mnde sangat aku nak citer ni tapi oleh sebab minggu pertama semester yang ketiga ni dah abes, so aku nak wat komen skit.
Mula2 start kuliah rase malas giler coz dah lame sangat berhibernate kat umah. Otak aku pon dah rase lembab semacam dah...


Ye la...duk umah wat pe sangat..
makan...


tido...


tengok tv...


2 je la....
Nak study pon malas....erk...sebenarnya rase nak study tu ade tapi biasa la tangan tu susah sangat nak bergerak tuk buka lecture notes...
So, rase nak study tu terperap je la kat otak tu wat jeruk...



Tapi bile dah abes seminggu ni rase semangat nak blajar tu dah kembali pulih ‘kot’ coz prof2 sekalian pon dah start push kitaorang....


Ye la lau prof2 tak push kitaorang ni tak jadi la kitaorang doktor gamaknye...
Tapi bagi aku bgus la prof2 push kitaorang dengan wat klas tutor even sebelom ni one in the blue moon tutor ni ade....


Conclusionnye....first week for the third sem looks good. Tapi tak tau la lepas ni jadi gane plop...hehehe
Anyway, ari sb2 ni aku kna jage booth pameran kat kampus induk time petang....
BERDUA shaja dengan member aku sorang ag sedangkan shift lain 3 orang keatas...
So, aku tak tau la pe yang akan jadi dengan booth time kitaorang jage nanti....


Hidup ke ntah...hehehe
Dah la dua2 tak reti cakap mane....
Aku rase lau ade orang tanye nanti aku wat dek je la ... kehkehkeh
k...dah la tu


aku wat post ni pon sekadar nak mengubati kerinduan korang kat aku...
k...babai....
wassalam ^_^

Saturday, May 28, 2011

my second semester finished !! so...................

salam sume..............

macam yang korang tengok kat tajuk post aku hari ni aku dh abes semester yang kedua......

so...aku akan start CUTI....muakaka.....sukenya.....


tapi bile sbut pasal cuti ni aku agak terkilan la sebab sepanjang cuti ni aku takkan bukak blog kesayangan aku ni coz tenet tak de kat umah...

so tak leh la nak kacau member kesayangan lagi...huhuhu...sedihnya....korang jangan rindu aku ye.....




tapi yang pastinya aku akan rindu korang....huwaaaaa.....

time aku wat post ni my exam result still unknown and aku rase sangat cuak.....

pass atau fail or i need to do viva???...

oh no!!!!!!!!!! i just wanna pass my exam.....hopefully, all my classmate will pass it...INSYAALLAH.....

OK....tutup buku sal result...wat aku berdebar je...sympathetic dah rasenya ni....

berbalik kepada tujuan asal, aku juz nak membebel about a few things sebelom aku cuti ni...

hehehe..macam amanat terakhir je.......

skarang umor aku 19 ( ceh...tak ngaku tua tuuu) and aku akan masuk 20 bulan julai ni ( nak hadiah! hehehe )

hahaha.....20 tu.....tak caye rasanya dah masuk 20...rase cam budak2 agi....

tapi mase memang berlalu ngan pantas....tak sangka kan......

dalam mase setahun ni dah macam2 event dah kitaorang satu kelas lalui bersama.....

hari keluarga....



dinner....bukak pose...jadik junior yang mengada2...hahaha...gurau je...

huhuh...rase macam rapat sangat...rase macam kembar yang tak dapat dipisahkan....

SAYANG KORANG SEMUA.....MUAAAHHHH!!!!!!!!!!!!

next sem kitaorang akan dapat junior...so secara tak rasminya ( sebab tak de orang nak rasmikan) kitaorang akan jadik SENIOR....

woooo......jadik kakak n abang........hehehe....camne ek junior kitaorang nanti??....

harap kitaorang dapat get along ngan junior kitaorang nanti ....

k la....aku nak layan cter jap.....

ingat tau aku dah tak bukak blog sampai bukak sem baru....

so .....dont miss me ok....

k..pegi dulu...wassalam

Wednesday, May 25, 2011

essay + osce + mcq = EOS

salam sume...............

well, lame btol aku tak update blog ni.....

exam la korang...so, aku malas la nak update sebab nanti lame plop aku spent masa nak wat post baru.....

ni pon aku curi2 masa coz esok ( aku tak sure la...tapi mmber ckp gitu ) kitaorang sekelas akan pergi kem kat Merang.....

tapi rasenye tak tido kat khemah...gambo hiasan semata2


 so, of course la esok tak sempat nak update blog.......lau update lpas kem rase cam lmbat sangat....

jadik dengan rasa neutralnye ( gumbira pon tak, sedih pon tak ) aku pon tercongok la kat depan laptop ni to create new post....

hmmmm...macam korang tengok kat atas tu mesti korang tertanye2 ape yang aku cuba nak sampaikan ni...hehehe

sebenarnya tak de pape yang penting pon cume juz nak review ape yang aku rasa sepanjang mase exam ni...

gumbirakah sebab dapat jawab.....??????
alalalala...comeynye dy senyum

atau meranakah sebab tak dapat jawab?????
sob3
hehehe.....lau korang nak tau dua2 pon salah....

sebab aku rase neutral...hehehe....

sebab aku ni nak kate dapat jawab...hmmm...rasenya tak...especially skln prof nordin mase essay and osce tdik skln ppd and prof nordin lagi sekali........

aku  memang goreng tak ingat dunia la skln ni............

 msti korang pkir "ala asma...soklan tu je ke".....??

eh....tolong skit ye.....skln yang aku sebut tu skln yang aku goreng sampai hangus dari atas sampai bawah...

soklan lain aku goreng gak...tapi tak hangit mana rasenya....lau nak makan boleh kot....yang aku rbus pon ade...celur pon ade...macam2 ade....especially mase osce tdik...hmmmmm
lau goreng kuar goreng pisang kan best..yum3
 agipon rase neutral tu penting mase exam coz lau kite sdih pon tak elok...rase gembira pon tak elok

rase neutral ni ibarat bersederhana dalam berperasaan...hahahaha...ceeewaah...

esok aku tak tau la mcq (multiple choicy questionnare...hehehe ) macam mana.....

banyak mana aku menembak soklan pon aku tak tau........

auww.....jangan tembak i...i tak kawen lagi..


so..aku kena siap2 la ngan peluru....nanti kan tak ckup camne nak menembak...huhuhu..

macam mana pon sebelom siapkan peluru tu study dlu.......usaha tu penting....

tak baik mengalah sebelom berjuang.....

so...aku pon nak study la plop....ciao....pegi dulu

wassalam....